چرا چین یک تهدید فزاینده برای صنعت خودروی ایالات متحده است؟ چین اخیراً بیش از 5 میلیون دستگاه خودرو در سال 2023 صادر کرده و ژاپن را به عنوان برترین کشور صادرات خودرو در جهان تبدیل کرده است.
مطالعه خودروسازان برتر، رکورد فروش آمریکا را گزارش کردند
افزایش حجم خودروسازان چینی مانند شرکت های SAIC، Dongfeng و BYD در بحبوحه کاهش صادرات خودروی ایالات متحده رخ می دهد زیرا شرکت های آمریکایی مانند جنرال موتورز فعالیت های بین المللی خود را کاهش داده اند.
شرکتهای چینی مدلهای جدیدی را در زمانهای بیسابقه عرضه میکنند. بسیاری از این شرکت ها، به سمت تولید خودروهای برقی به صورت کارآمد و سودآور رفته اند.
تهدید خودروسازان چینی برای آمریکا
خودروسازان چینی حتی بدون فروش مستقیم به مصرف کنندگان در بازار ایالات متحده، تهدیدی فزاینده برای همتایان آمریکایی خود هستند. فروش خودروهای ساخت چین با نرخ های قابل توجهی در آسیا، اروپا و سایر کشورهای خارج از این قاره ها در حال افزایش است. چین اخیراً بیش از 5 میلیون دستگاه خودرو در سال 2023 صادر کرده و ژاپن را به عنوان برترین کشور صادرات خودرو در جهان تبدیل کرده است. این حجم از شرکت های معتبر دولتی مانند SAIC و Dongfeng و همچنین برندهای جدیدتر خودروسازی مانند BYD، Nio و سایر کمپانی ها، چین را از رتبه ششم به رتبه اول از سال 2020 تاکنون رسانده است.
در حالی که شرکت هایی مانند جنرال موتورز فعالیت های بین المللی خود را قطع کرده اند. بر اساس گزارش دفتر تحلیل اقتصادی ایالات متحده، صادرات خودروی ایالات متحده در سال 2022، طبق آخرین داده های موجود، 25 درصد نسبت به اوج خود در سال 2016 کاهش یافته است.
صادرات، تولید، قیمت گذاری و زمان سنجی چینی ها چالش آمریکاست
بر اساس گزارش شرکت مشاوره جهانی AlixPartners، آمریکا – چهارمین صادرات خودرو در جهان قبل از سال 2020 – سال گذشته در رتبه ششم جهان یعنی پس از شماره 5 مکزیک، شماره 4 کره جنوبی و شماره 3 آلمان قرار گرفت.
کارلوس تاوارس، مدیر عامل شرکت کرایسلر، استلانتیس در جریان میزگرد رسانه های مجازی روز جمعه گفت:«رقیب شماره 1 من خودروسازان چینی هستند. این یک مبارزه بزرگ خواهد بود. هیچ راه دیگری برای خودروساز جهانی مانند Stellantis که در سرتاسر جهان در حال فعالیت است وجود ندارد جز اینکه با خودروسازان چینی روبهرو شود. راه دیگری وجود ندارد.»
تهدیدات بازار خودروسازی امریکا، فراتر از حجم صادرات است. خودروسازان چینی استاندارد جدیدی را برای تولید و قیمت گذاری خودرو تعیین کرده اند. آنها در زمانهای بیسابقه مدلهای جدیدی را عرضه میکنند و بسیاری از آنها خودروهای برقی را کارآمد و سودآور تولید میکنند؛ چیزی که به خودروسازان جهانی از جمله جنرال موتورز آمریکا و فورد موتور اشاره کرده است.
تسلط BYD؛ نمونه بارز ظهور خودروسازان چینی
کارشناسان خودرو به عنوان نمونه بارز ظهور خودروسازان چینی، به شرکت BYD اشاره کرده اند.
این شرکت با حمایت دولت پکن، سال گذشته در صدر تسلا قرار گرفت. این یعنی موفقیت در مسیر تبدیل شدن به بزرگترین فروشنده خودروهای الکتریکی در جهان.
ایلان ماسک مدیرعامل تسلا که شرکت او، کارخانه بزرگی را در چین اداره میکند، گفته است که خودروسازان چینی بزرگترین رقبای شرکت او در تگزاس هستند.
ماسک در کنفرانس Dealbook نیویورک تایمز گفت:«خیلی ها هستند که فکر می کنند 10 شرکت خودروسازی برتر تسلا هستند و 9 شرکت خودروسازی چینی به دنبال آن قرار خواهند گرفت. من فکر می کنم آنها ممکن است اشتباه نکنند.»
بر اساس گزارش The Economist، گروه رودیوم تخمین می زند که BYD بین سال های 2015 تا 2020 حدود 4.3 میلیارد دلار حمایت دولتی دریافت کرده است. پکن همچنین یارانه هایی را برای تشویق خریداران خودروهای برقی ارائه کرده است.
BYD کدی را برای خودروهای برقی ارزان قیمتی که ظاهراً فراتر از مرزها هستند شکسته است: BYD Seagull، یک خودروی برقی کوچک که قیمت آن از حدود 11400 دلار شروع میشود، حتی با در نظر گرفتن تعرفه 27.5 درصدی آمریکا بر ساخت چین، قیمت خودروهای برقی ایالات متحده را به میزان قابل توجهی کاهش داده است.
کریستین ژیک، مشاور سیاست خودرو در شعبه دیترویت شیکاگو، در جریان سمپوزیوم بینش خودرو این سازمان در هفته گذشته گفت:«این خودرویی است که مرا می ترساند. چگونه می خواهیم قیمت خودروهای الکتریکی را به نصف کاهش دهیم؟ چین قبلاً این کار را انجام داده است.» متیو واچاپارمپیل، مدیر عامل شرکت مشاوره و تخریب خودرو Caresoft Global، تخمین می زند که BYD از فروش هر واحد خودرو Seagull میزان 1500 دلار سود می برد. او گفت که در بدترین حالت، شرکت به هم میریزد و این شرکت وسایل نقلیه بیشتری را به خارج از چین ارسال می کند: طبق گفته برنشتاین، بازارهای خارج از کشور حدود 10 درصد از بیش از 3 میلیون فروش BYD را در سال گذشته به خود اختصاص دادند که این سهم را از ابتدای سال دو برابر کرد.
یونیس لی، تحلیلگر Bernstein هفته گذشته در یادداشت تحلیلی گفت:« BYD ساختار هزینه و توانایی نوآوری محصول بی نظیری دارد، که ناشی از درجه بالای یکپارچگی عمودی آن است که شرکت را قادر می سازد در رقابت مداوم خودروهای برقی در چین و خارج از کشور پیشرفت کند. با وجود فشار فزاینده قیمتگذاری در چین، ما انتظار داریم تمرکز این شرکت بر بخشهای خارجی و ممتاز از 29 درصد [نرخ رشد سالانه مرکب] در درآمد تا سال 2025 پشتیبانی کند.»
رشد خودروسازی چین جهانی شد
با حمایت دولتهای محلی و فدرال، رشد خودروسازان چینی در این کشور آغاز شد و شرکت ها از سرمایهگذاریهای مشترک اجباری بین خودروسازان غیرداخلی و شرکتهای چینی خارج شد. به عنوان مثال، سهم جنرال موتورز از بازار چین، از جمله سرمایه گذاری مشترک آن، از حدود 15 درصد در سال 2015 به 8.6 درصد در پایان سه ماهه سوم سال گذشته کاهش یافته است.
مارک ویکفیلد، یکی از رهبران جهانی صنعت خودرو و صنعت در AlixPartners، در کنفرانس خودروی فدرال رزرو شیکاگو گفت:«در چین در خانه چه می گذرد؟ این برندهای [خودروهای انرژی جدید] مسلط شده اند. آنها چند سال پیش 26 درصد [سهم بازار] بودند که در سال 2022 به بیش از 50 درصد و تا پایان دهه به دو سوم رسید.»
ویکفیلد گفت که شرکت های چینی شروع به گسترش در مکزیک، اروپا و جاهای دیگر کرده اند. آنها تا حد زیادی این کار را از طریق مدلهای ارزان و نسبتاً ارزان انجام دادهاند. در حالی که برخی از خودروسازان آمریکایی از این رویکرد منصرف شدهاند. همچنین عرضه خودروهای برقی که کارشناسان آن را بازاری باز برای شرکتها میدانند در حال گسترش است.
شرکتهای چینی تا سپتامبر سال گذشته 8 درصد از فروش خودروهای تمام الکتریکی اروپا را به خود اختصاص دادهاند و طبق اعلام اتحادیه اروپا، میتوانند سهم خود را تا سال 2025 به 15 درصد افزایش دهند. اتحادیه اروپا بر این باور است که خودروهای برقی چینی حدود 20 درصد از قیمت مدلهای داخلی در بازار اروپا کمتر هستند.
هجوم خودروهای برقی چینی، اتحادیه اروپا را تشویق کرده است تا حمایت دولت را از این صنعت آغاز کند. طبق گفته Dziczek فدرال رزرو شیکاگو در مکزیک، خودروهای ساخت چین با موتورهای احتراق داخلی از 0 درصد سهم بازار به 20 درصد از فروش خودروهای سبک کشور طی شش سال گذشته افزایش یافته است. او گفت: «مکزیک دومین بازار بزرگ خودروهای ساخت چین به جز روسیه است. آنها در آینده ای نه چندان دور در سواحل ما در مکزیک خواهند بود.»
ورود خودروهای چینی به آمریکا
برای دههها، شرکتهای خودروسازی چینی گفتهاند که فروش خودروهای خود را در ایالات متحده با برندهای خود آغاز خواهند کرد، اما هیچیک موفق نشدهاند. این بدان معنا نیست که چین در بازار ایالات متحده رقابت نمی کند. جدای از پیوندهای اصلی زنجیره تامین، تعداد انگشت شماری از برندهای خودرو نیز متعلق به شرکت های چینی فعال در ایالات متحده هستند، مانند لوتوس، ولوو (از جمله اسپین آف Polestar آن) و سازنده خودروهای برقی جدید Karma.
شرکتهای آمریکایی مانند جنرال موتورز و فورد قبلاً یا به تازگی قصد دارند برخی خودروها را در چین بسازند تا در بازار ایالات متحده وارد شوند و در ایالات متحده فروخته شوند. مانند کراس اوور از چین، اما هنوز یک راننده آمریکایی نمی تواند به راحتی یک دانگ فنگ، بی وای دی یا سایر خودروهای ساخت چین را بخرد.
جدای از موانع بالقوه نظارتی و اقدامات حمایتی، برخی معتقدند که خودروسازان چینی می توانند مانند تویوتا موتور ژاپن و هیوندای موتور کره جنوبی در گسترش بازار آمریکا به موفقیت دست یابند. این خودروسازان با وسایل نقلیه مقرون به صرفه و در دسترس، به بازار ایالات متحده ورود کردند، سپس پیشنهادات خود را برای افزایش کیفیت و ایمنی ارائه دادند و در نهایت به مدلهای سطح بالاتر گسترش یافتند.
Tavares از Stellantis گفت: «خودروسازان ژاپنی در دهه 70 به ایالات متحده آمدند. آنها به 50 سال زمان نیاز داشتند تا با برخی از رقبا که ما آنها را به خوبی می شناسیم به صدر جدول برسند. من دلیلی نمی بینم که این اتفاق در مورد چینی ها رخ ندهد.»